Proef- en vormingscentrum
voor de landbouw

Biestmelkleveringen 2 november 2018

Sinds enkele jaren haalt MCC biest op in opdracht van ECI (European Colostrum Industry). Het PVL biedt zich als centrale ophaalplaats voor deze runderbiestmelk aan. Afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid antistoffen in de biest wordt er een vergoeding aan de melkveehouders uitbetaald. Zo bedroeg deze vergoeding in januari dit jaar € 1,76 per aangeboden liter biest bij 80 g aanwezige antistoffen per liter biest (gemiddelde waardes).

Hoe biestmelk leveren?

Er zijn slechts enkele vereisten voor het leveren van biestmelk. De geleverde melk moet afkomstig zijn van de eerste melkbeurt na de kalving en moet opgeslagen worden in speciale 10 litertonnen (af te halen in het hoofdgebouw van PVL). Elke ton moet voorzien zijn van een MCC-label. Dit label bestaat uit de naam van de landbouwer met individuele streepjescode en zijn verkrijgbaar bij MCC (03 489 33 80). De labels worden nadien per post verstuurd.

Wanneer biestmelk leveren?

De levering van biestmelk en het afhalen van tonnen is mogelijk van maandag t.e.m. vrijdag van 8 u tot 17 u. De biest wordt verzameld en ingevroren in de centrale diepvriezer in de gang van het hoofdgebouw van PVL.