Proef- en vormingscentrum
voor de landbouw

Pagina afdrukken

Rijbewijs G

Voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel landbouwmaterieel op de openbare weg is een specifiek rijbewijs vereist: het rijbewijs geldig voor categorie G.

Categorie G omvat land- en bosbouwvoertuigen en hun aanhangwagens, evenals de voertuigen ingeschreven als landbouwmateriaal, motorploeg of maaimachine.

Indien dergelijke voertuigen niet worden gebruikt voor land- of bosbouwactiviteiten, is een rijbewijs voor categorie B, B+E, C1, C1+E, C of C+E vereist, al naargelang de maximale toegelaten massa van het voertuig of het samenstel.

Om een rijbewijs voor categorie G te bekomen, moet u slagen voor een theoretisch en een praktisch examen, tenzij u hiervan bent vrijgesteld.

Bestuurders geboren vóór 1 oktober 1982 zijn voor landbouwvoertuigen bovendien vrijgesteld van de verplichting houder te zijn van een rijbewijs of het bij zich te hebben.

Info over het verloop van het praktijk examen:

Praktijkgids Deutz

Praktijk examen G-rijbewijs

Let op:

Als je geslaagd bent op het theoretisch examen blijft dit maar 1 jaar geldig. Dit geldt ook voor het praktisch examen, nadat je  geslaagd bent op je manoeuvres blijft dit ook maar 1 jaar geldig. Indien je dan niet geslaagd bent op de openbare weg zal je ook je manoeuvres opnieuw moeten doen.

Rijbewijs G halen via PVL?

Als je via PVL rijbewijs G wil bekomen ben je verplicht om 8 uren rijles te nemen vooraleer je het examen kan gaan afleggen. Ook gaat PVL  jou mee begeleiden naar het examencentrum op de dag dat je het examen zal moeten afleggen.

Voor verdere informatie of inschrijving vul het contactformulier in of contacteer ons via onderstaande gegevens:

Sander Palmans
0472 46  64 88
Sander.Palmans@pvl-bocholt.be